Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Het drama dat ZZP Boekhouding heet

Jouw eigen ZZP Boekhouding. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Zo is het nu eenmaal. Want waar de keuze om ondernemer te worden al een heel gedoe zijn.: die administratie die je daarna verplicht bent te starten is minstens een even groot gedoe. Stress door belastingdeadlines en bonnetjesgedoe liggen op de loer. Gelukkig werkt de techniek tegenwoordig een stukje mee!

En of je nou particulier bent of ondernemer: er zijn maar weinig mensen die echt genieten van het doen van hun boekhouding. Honderden trainingen om uitstelgedrag te bestrijden helpen maar zelden. Het is meestal last-minute werk. Misschien zelfs wel altijd. Zelfs het versturen van facturen ‘schiet er bij in’. Dat levert (gek genoeg) nogal eens problemen op. Ja echt waar! Het is een van de hoofdredenen om te stoppen met dat ondernemertje spelen.

Succes vier je met de belastingdienst!

Dat je over je omzet ook BTW moet afdragen is een andere valkuil. Het is (naast het vergeten te factureren) een van de grootste misère makers voor zzp’ers. Los nog van de betaaltermijn die je afspreekt (je BTW betaal je wel meteen). Als die factuur eenmaal is overgemaakt staat het op je rekening. Het is dan wel erg eenvoudig om er wat mee te gaan doen. Succes moet
je vieren!

Als je deze twee zaken kunt overwinnen is er nog genoeg over om flink over te struikelen. Zelf je aangifte verzorgen bijvoorbeeld. Of de kosten die je maakt niet allemaal opgeven. Of de verkeerde BTW berekenen. Of je aanslag te laat betalen.

 

Allemaal redenen om je – zeker als je net begint als ondernemer – te laten begeleiden door een administrateur of accountant. Je kunt gelukkig zelf (met een automatische bankkoppeling) een groot deel van je boekhouding zelf doen. Maar advies krijgen of ergens met je vragen terecht kunnen is goud waard.

Als je administratie niet zo ingewikkeld is (stel vragen aan je boekhouder!), dan kun je na een jaar het proberen zelf te doen. Je kunt bepaalde kosten aftrekken, maar ook weer niet alles. Lunches, laptop met privégebruik, sommige reiskosten of je mobiele telefoon die je ook privé gebruikt kunnen tot discussie leiden. En wat je boekhouder er ook van vindt: als de belastingdienst het er niet mee eens is ben jij verantwoordelijk.

Kom maar op met die bonnetjes!

Met een portemonnee vol met bonnetjes van het laatste kwartaal rondlopen is niet heel comfortabel. En ook onhandig, want soms zijn ze door vlekken of door vervaging simpelweg niet meer te lezen. Gelukkig maar dat er apps zijn die je helpen om die last van je over te nemen. Een bitje meer of minder doet er niet meer toe tegenwoordig.

Apps als Evernote en GeniusScan zijn heerlijke hulpmiddelen. Met Evernote haal je ook een handige productiviteitsapp in huis. Je kunt natuurlijk ook gewoon je OneDrive, GoogleDrive of Dropbox gebruiken. En dan heb je nog het systeem waarmee jij je ZZP boekhouding gaat bijhouden. Welke voor jou het beste is valt niet een-twee-drie te zeggen. Een vergelijking op basis van een aantal basiscriteria vind je hier.

Tot slot!

Welk systeem gebruik jij? Waar loop jij tegen aan bij het doen van je administratie? Stuur ons een mail en help anderen met jouw ervaring!

armoedebestrijding

Wil je meer Grip op je Geld?

Wat verdien je? Wat geef je uit?

Dit zijn twee belangrijke vragen. Het antwoord op deze vragen weet je misschien niet eens. Doodzonde! Zo krijgt geld grip op jou. Dat is echt niet de bedoeling.

Schrijf je in om erachter te komen wat je moet doen omde controle en je toekomst terug te krijgen!

Grip op je geld begint hier!

Lees ook dit:

Wil je meer lezen?

zzp pensioen

ZZP’er gaat niet met Pensioen

ZZP’er vindt Pensioen te duur Pensioen? Daar moet je zelf iets aan doen! Zeker nu zelfstandigen weer optimistischer zijn over hun financiële situatie. Ze krijgen

energiekosten stijgen

Energierekening fors omhoog!

De gemiddelde energierekening is net enorm gestegen. En de reden daarachter is niet geheimzinnig. De prijzen op de markt zijn echt door het dak gegaan!