Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Jouw zorgverzekering? Ons een zorg!

Ongeveer 75% van de Nederlanders kan besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering. En dat met dezelfde voorwaarden! Gemiddeld ligt er 100 euro per jaar klaar. Alleen is het een drama om een andere verzekeraar te vinden. Wil je assistentie? Dan praten we jou in 12 minuten bij.

Het zijn wel 12 heel lucratieve minuten, want het verschil in premie kan oplopen tot zelfs meer dan € 500! En er zijn ‘maar’ 25 aanbieders waar je uit hoeft te kiezen. Dus dat zal dus een makkie zijn. Toch? Ja? Dus? Uhmmm….

Nee, helaas. Dat denk je, maar het ligt toch wat ingewikkelder. En omdat de meeste mensen voordat ze beginnen al stoppen met vergelijken zijn ze een gemakkelijke prooi voor de grote zorgjongens. Minder dan 7% stapt over. Wat denk je dat dit met de premies doet?

Zeg in ieder geval je zorgverzekering op!

Wat je ook doet: zeg vandaag nog je zorgverzekering op. En stap je voor het einde van het jaar over? Dan wordt je huidige zorgpolis zelfs automatisch voor je opgezegd door de nieuwe verzekeraar. Doe je het na 31 december, dan moet je dat zelf doen.

Als je nu (of in elk geval) voor 1 januari 2020 je zorgverzekering zelf opzegt, dan heb je nog tot en met 31 januari 2020 om een nieuwe polis uit te kiezen. En je hebt altijd een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Aan het annuleren van je aanvraag zijn geen kosten verbonden.

Waarom zou je overstappen?

We geven de belangrijkste redenen om voor een andere zorgverzekering te kiezen:

  1. Je houdt de zorgverzekeraars wakker.

Die hebben namelijk samen vele miljarden als reserve op de bank staan. En dat is gewoon ontstaan uit teveel betaalde premies. Dat lijkt ons niet echt de bedoeling. Het zorgsysteem kost ons al genoeg geld! En dan hebben we het nog maar even niet over de miljoenen die besteedt worden aan reclame aan het einde van het jaar.

2. Lagere premie

Dat klinkt logisch. Als je dezelfde voorwaarden kunt houden, maar wel minder premie per maand betaalt, dan doe je dat toch gewoon? Bij je basisverzekering scheelt het misschien €15 per maand. En bij je aanvullende verzekeringen scheelt het misschien nog veel meer. Soms krijg je daar bovenop zelfs nog een bonus om over te stappen. Raap dat geld gewoon van de grond! Het is easy money: kijk en vergelijk!

3. Je wilt andere dingen verzekeren

Misschien wil je zwanger worden. Of wil jij je tandartsverzekering aanpassen. Fysiotherapie erin of eruit. Of wil jij al je aanvullende verzekeringen dumpen? Je betaalt voor wat je wilt. Kijk en vergelijk de dekking en de prijs.

4. Je bent ontevreden over je verzekeraar

Het blijven verzekeraars natuurlijk. Ze blinken niet allemaal uit in klantvriendelijkheid of in een snelle afhandeling van nota’s. heb jij net een slechte getroffen? Plaats een review (dat helpt altijd) en kijk rond.

5. Je zit nu in een te dure collectieve verzekering (alleen weet je dat nog niet)

Jazeker: het is echt handig! Zo’n verzekering die je via je werkgever af kunt sluiten scheelt een hoop uitzoekwerk. En je krijgt nog korting ook! Helaas zijn die collectieven alleen niet altijd ook echt de beste keuze. Ze zijn namelijk meestal te duur! De reden? De korting geldt meestal alleen voor de duurste polis. En je verzekert je vaak voor dingen die helemaal niet nodig zijn. Dus: kijk en vergelijk!

Ja, het zal wel. En wat gebeurt er als ik niet overstap?

Dan blijft je huidige zorgverzekering automatisch doorlopen en accepteer je de nieuwe premie en voorwaarden.

En dan betaal ik dus misschien teveel?

Ja. Dus als je voor 31 december opzegt, dan KUN je overstappen. Maar het hoeft nog steeds niet. Dat is dus een Win-Win situatie.

Wat is een KloonPolis?

Sommige verzekeraars bieden vrijwel dezelfde polis aan onder twee verschillende merken. Alleen de prijs is wel totaal anders. Dat verschil kan oplopen tot €200 per jaar!

Hoe stap ik over?

Dat is in een paar stappen geregeld. Ga er gewoon even rustig voor zitten. En gebruik hierbij onze vergelijker. Die geeft richting.

1. De makkelijkste stap: kies het eigen risico dat bij je past

Je eigen risico (de zorgkosten die je uit eigen zak betaalt voordat de zorgverzekeraar deze vergoed) is minstens € 385. Je kunt er zelf voor kiezen om dit te verhogen tot €885. Hoe hoger je dit eigen risico zet, hoe lager de maandelijkse premie. Simpel.

Maar let op: denk je het eigen risico op te maken? Ja, dan kun je het eigen risico beter niet verhogen. Kun je een onverwachte rekening van € 885,- direct betalen? Nee, dan kun je het eigen risico beter niet verhogen.

Wist je trouwens dat niet alle zorgkosten onder het eigen risico vallen? Een bezoekje aan de huisarts is vrijgesteld.

2. Kies de dekking die bij je past

Er zijn drie soorten polissen: de restitutiepolis, de naturapolis en de budgetpolis.

Als je een restitutiepolis hebt, dan worden de kosten van elke zorgaanbieder volledig vergoed. De restitutiepolis heeft dus ook meestal de hoogste premie. Soms moet je de kosten zelf voorschieten.

Een naturapolis (de meest gekozen vorm) vergoed alleen de hulp die je krijgt van zorgaanbieders (fysio, tandarts, psychologen) die een contract hebben afgesloten met jouw zorgverzekeraar. Ga je naar een niet aangesloten zorgaanbieder, dan ontvang je een gedeeltelijke vergoeding. Of soms niets.

De budgetpolis is een naturapolis, maar dan een waarbij een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners zijn aangesloten en die een lager bedrag vergoeden als je naar een andere aanbieder gaat. De budgetpolis is het goedkoopst. En soms is goedkoop duurkoop.

3. Kijk of jouw ziekenhuis, fysiotherapeut, etc is aangesloten

Je tandarts/fysio etc kan je vast wel vertellen met welke verzekeraar geen contract is afgesloten. Het zou vervelend zijn als je plotseling van ziekenhuis moet switchen, omdat jouw verzekeraar besluit dat dit ziekenhuis niet goed genoeg is voor ze. Want die lage prijs komt natuurlijk wel ergens vandaan. Maar: je kunt bij je huidige verzekeraar misschien ook een andere polis afsluiten!

4 Ga nadenken: welke zorg heb je volgend jaar wel/niet nodig?

Dit is het meest lastige van het geheel. En dit is dus ook het afhaakpunt voor de meesten. Hoe vaak ga je volgend jaar naar de fysiotherapeut? Heb je een haptonoom op het oog? En wat denk je van die ene kies die al zo vaak behandeld moest worden?

Er zitten nogal wat mitsen en maren aan deze stap. Daarom is stap drie ook zo handig! Dan weet je al welke verzekeraars afvallen. Dan is stap vier eenvoudiger te zetten.

Hoe vergelijk je de prijzen?

Daarvoor gebruik je een prijsvergelijker. Wij hebben bijvoorbeeld een op onze website staan. Zo verdienen wij (een klein beetje) ons geld. Je kunt ook naar Independer gaan of een andere vergelijkingssite. En kijk dan naar het verschil met de polis voor 2020 die je van je huidige verzekeraar hebt gekregen.

En als je de meest geschikte polis hebt gevonden?

Dan word je naar de website van de zorgverzekeraar doorgeleid. En als je op akkoord drukt, dan krijg je de bevestiging van je overstap in de mailbox. En je 14 dagen bedenktijd gaat in! Stap je nog dit jaar over, dan wordt automatisch de oude zorgverzekering voor je opgezegd.

Word je direct geaccepteerd?

Ja, in de meeste gevallen wel. Wil je alleen een basisverzekering dan moeten verzekeraars je zelfs direct accepteren. Bij sommige aanvullende- en tandartsverzekeringen kunnen verzekeraars een procedure instellen die je eerst moet doorlopen.

Wanneer is overstappen niet mogelijk

Als je bent aangemeld als wanbetaler of een premieachterstand hebt. Als je in de gevangenis zit.

Wat niemand doet!

Het is mogelijk om de basisverzekering bij de ene verzekeraar af te sluiten en een aanvullende verzekering bij een andere. Dan betaal je vaak wat extra administratiekosten, maar in een enkel geval kan het nog net gunstiger uitvallen.

Ga nu lekker aan de slag!

armoedebestrijding

Wil je meer Grip op je Geld?

Wat verdien je? Wat geef je uit?

Dit zijn twee belangrijke vragen. Het antwoord op deze vragen weet je misschien niet eens. Doodzonde! Zo krijgt geld grip op jou. Dat is echt niet de bedoeling.

Schrijf je in om erachter te komen wat je moet doen omde controle en je toekomst terug te krijgen!

Grip op je geld begint hier!

Lees ook dit:

Wil je meer lezen?

grip op geld

Minder geld uit geven?

De wetenschap over minder uitgeven. Minder geld uitgeven wordt steeds belangrijker. Door een terugtredende overheid zijn consumenten steeds meer op zichzelf aangewezen als het gaat

zzp pensioen

ZZP’er gaat niet met Pensioen

ZZP’er vindt Pensioen te duur Pensioen? Daar moet je zelf iets aan doen! Zeker nu zelfstandigen weer optimistischer zijn over hun financiële situatie. Ze krijgen