Het algoritme van Facebook in 2018 - Wat moet jij nu doen met je Facebook Marketing?

Was er rumoer in marketingland? Ja dat was er. En hoe! De wereld schudde op haar grondvesten toen Facebook aankondigde haar timeline nieuw in te gaan richten. Deze wordt opgeschoond van ‘spammy’ berichten en de persoonlijke berichten komen weer centraal te staan. Daar heb je al van alles over kunnen horen en lezen.
Om onnodige paniek vanaf nu de kop in te drukken zetten wij hier wat tips en trucs voor je op een rijtje die je in het nieuwe Facebook heel goed kunt gebruiken! Kernboodschap: goede content wordt nu nog belangrijker! Voor alle professionals onder ons is dat goed nieuws!

Wat is goede content?
1 Post niet teveel!
Ik ken ondernemers die wekelijks met een gerust hart 250 (of zelfs meer) posts op Facebook plaatsen. Per week! Dat is echt veel te veel: ten eerste omdat het onmogelijk is om al die posts ook echt van topkwaliteit te laten zijn. En Facebook wil juist meer kwaliteitsposts zien. Dus niet meer doen! Ook je volgers zullen met al die posts het spoor bijster raken. Wat zijn nu wel belangrijke berichten en welke niet?
Een of twee posts per dag is echt okay voor de gemiddelde fanpage: Facebook zal je er voorrang mee geven. En kijk nog eens terug in jouw berichten welke succesvol waren en welke niet. En welke hebben ook nog tot resultaat geleid? Die lijst geeft je inzicht in welke weg je het beste kunt gaan bewandelen.
2 Maak een goede mix
Post je vooral foto’s? Of met name geschreven berichten? Of deel je het liefst video’s? Het is wellicht een open deur, maar juist de afwisseling in je content maakt je succes groter. En heb je al eens een vlog gemaakt? Video’s zullen het ook in het nieuwe Facebook goed blijven doen. Op dit moment doen ze het zes keer beter dan andere posts. En dan hebben we het over jouw eigen authentieke video’s.
Een van de positieve effecten van video is dat ze vaak leiden tot interactie (mits ze goed zijn opgezet uiteraard). Invalshoeken voor een vlog zijn relevant nieuws of een uitleg-video. Als je geen invalshoek weet te bedenken kijk dan eens naar je website: welke pagina’s worden het beste bezocht? Daar zit vast een verhaal in!
Denk eens na over de mogelijkheden die jij met jouw onderneming hebt. Wij zien vooral heel veel coaches en (uiteraard) online marketing specialisten die gebruik maken van video/vlogs. Maar ook een cateraar, kapper, timmerman of kledingwinkel zou hiermee iets kunnen doen. Of ken jij toevallig goede voorbeelden? Wij zien ze graag!
3 Edutainment
Al zul je misschien geneigd zijn om vooral op makkelijk deelbare grappen en grollen te plaatsen: voor het succes van je pagina kun je de focus beter leggen op een combinatie van entertainment en educatie. Welke problemen kun jij oplossen voor je (potentiële) klanten?
Hoe mix je op creatieve wijze gele pumps bij een ‘little black dress’? Hoe kun je het beste de hoeken van je woonkamer vullen zodat je meer opbergruimte creëert zonder dat je huis er als een pakhuis uit gaat zien? Wat moet je doen om je auto optimaal door de zomer/winter te krijgen?
Goede content is helder over het probleem dat besproken wordt en zorgt ervoor dat dat probleem ook echt opgelost wordt. Na het zien of lezen weet jouw publiek precies welke actie ondernomen moet worden.
Het goede gevoel schuilt vaak in de eenvoud
4 Deel content van anderen
Het klinkt tegenstrijdig, maar als je een goed bericht van een ander deelt (iets dat perfect past bij jou en je klanten) dan levert jou dat waarschijnlijk veel kredietwaardigheid op. Durf je dat aan? Op voorhand kunnen we je vertellen dat het niet direct tot omzet zal leiden, maar het is wel een hele mooie manier om in gesprek te komen en gedeeld te worden. Jij maakt jezelf relevanter en je zult merken dat je (als je het met enige regelmaat toepast) het aantal volgers zult zien toenemen. En een ander voordeel is: het kost jou stukken minder tijd om te maken! Want laten we eerlijk zijn : zeker als kleine ondernemer is je social media strategie al snel iets dat je ‘erbij’ doet. We houden niet van de terminologie, maar het is al snel een win-win situatie.
5 Vergeet je website niet
Het veranderende algoritme van Facebook heeft ook weer eens heel helder gemaakt dat het niet verstandig is om je hele communicatie strategie af te laten hangen van je succes op Facebook. Afhankelijk van jouw onderneming kunnen Twitter, LinkedIn, Instagram en bijvoorbeeld Pinterest ook heel waardevol zijn. En vergeet je website niet! Dat is immers het medium waar jij zelf alle controle over hebt.
De tip die je al jarenlang hoort (en waarschijnlijk ook nog jarenlang zult horen) is: bouw aan een mailinglist! Als je als kleine ondernemer een lijst van honderd klanten hebt, dan heb je een hele directe connectie waar veel uit te halen valt. Als jij op je website ook nog eens de mogelijkheid biedt om in te schrijven voor je nieuwsbrief kun je het aantal prospects nog eens extra vergroten. Rechtstreeks contact met geïnteresseerden! Wie wil dat nou niet?
6 Facebook Messenger
Het komende jaar zal Facebook Messenger echt een serieuze plek in je strategie moeten krijgen. Ja. Je leest het goed: Messenger! Facebook zal de komende tijd extra aandacht gaan schenken aan de kwaliteit van Messenger, maar op dit moment kun jij al rechtstreeks in contact komen met je volgers door ze een bericht te sturen. Met een aanbieding of een aankondiging. Als je dit ook nog eens weet te automatiseren en er een chatbot aan weet toe te voegen (en dat wordt steeds eenvoudiger), dan zul je echt verbaasd zijn over de resultaten! De openingsrate van Messenger berichten is fenomenaal hoog. En ga nu niet meteen je klanten overspoelen met berichten: het gaat om de combinatie met andere middelen.

7 Promoot je beste berichten
Heb je een (aantal) succesvol(e) bericht(en)? Promoot deze dan om je bereik te vergroten. Is dat duur? Nee. Moet je Facebook je publiek laten bepalen? Nee. Is het moeilijk om zelf een publiek samen te stellen? Nee. Er zijn enorm veel YouTube video’s die je hierbij kunnen helpen. Denk aan een bedrag van €5 per dag om je paginabereik te vergroten. Hoe je het beste betaalde berichten in kunt zetten is niet in twee minuten uitgelegd, dus daar gaan we nu niet op in. Denk aan je Facebook pixel in ieder geval!

8 Bezint eer ge begint
Of beter: denk goed na over een strategie en maak een planning. Vooral dat laatste is erg handig. Door vooruit te plannen is het bijna onmogelijk om leuke inhaakmomenten (Olympische Spelen, Koningsdag, Sinterklaas) te missen. Je kunt op rustige momenten (want die zijn er altijd) of op momenten dat je even iets anders wilt doen dan je dagelijkse bezigheden werken om al die dagen in te vullen. Zeker als je een productintroductie aan ziet komen of een nieuwe dienst wilt lanceren is een goede planning van levensbelang. Dat voorkomt ontzettend veel stress. Gebruik dus een contentkalender. En denk dan ook meteen even na over het ideale moment om je posts de wereld in te slingeren. Vroeg in de ochtend? Tijdens de lunch? Of juist in de avonduren?

Uit een onderzoek van Facebook bleek overigens dat berichten van 40 karakters het 86% beter doen dan lange posts. Berichten die 80 karakters hadden deden het 66% beter.

10 Vraag om interactie!
Facebook vind interactie ontzettend belangrijk. Dat maakt het platform relevanter. En jij bent het natuurlijk helemaal met ze eens! Maar hoe krijg je dat voor elkaar? We hadden het er al over bij het onderwerp ‘video’s’, maar er zijn natuurlijk meer manieren. De belangrijkste? Vraag het gewoon! Als jij goed contact hebt met je klanten en zij zijn tevreden over jouw producten en diensten, dan is de vraag om een review te plaatsen erg slim. De praktijk wijst uit dat zij dit dan ook echt gaan doen.
In een Facebook bericht kun je bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen bieden (‘Ik ben nu bezig om een onze nieuwe schoenen in de winkel een plek te geven!’). Of stel de mensen van je bedrijf voor (wat als eenzame ZZP’er natuurlijk meer een one man show wordt, maar toch…). En al zal Facebook je niet een goede plek geven in de timeline: als jij iets gratis weg gaat geven en daar een Messenger bericht voor maakt, dan is dat voor je bestaande klanten een hele zichtbare post. Koester de klanten die je hebt!

11 Gebruik ‘influencers’
Dit jaar ga je heel langzaam zien dat influencer marketing aan belangrijkheid gaat toenemen. Het wordt immers veel lastiger om op te vallen met al die bedrijven die online aanwezig zijn. Een influencer is iemand met een groot aantal volgers (op Facebook of Instagram bijvoorbeeld) die voor jouw doelgroep ook erg interessant is. Iemand die er min of meer zijn beroep van heeft gemaakt. Een influencer wil graag tegen betaling voor jou reclame maken.
Tot slot
Laat je niet gek maken! Als je in het ‘oude’ Facebook niet succesvol was, dan had jij je strategie aan moeten passen. En als je wel succesvol was op Facebook (omdat je goede content maakt), dan is de kans groot dat je ook in het ‘nieuwe’ Facebook succesvol zult zijn. Dat is overigens geen verkapt advies om altijd maar op dezelfde weg door te gaan. Facebook (en Google, Twitter, LinkedIn, etc) passen regelmatig hun algoritmes aan. En daar zul jij dus altijd rekening mee moeten houden.
Resultaten uit het verleden bieden nu eenmaal geen garantie voor de toekomst!