Signalen die wijzen op een schuldprobleem bij werknemers

Schuldproblemen ontstaan niet van de een op andere dag. Maar voordat jij er (als werkgever) achter komt dat je een serieus probleem in je bedrijf hebt, kunnen er al flink wat signalen afgegeven zijn. Welke signalen(*) geeft iemand met een schuldprobleem af? 

 

Een verzoek tot loonbeslag

Afwijkend hoog ziekteverzuim

Een verzoek om een lening van het bedrijf

Lenen van collega’s

Een verzoek tot voorschot op het salaris

Verzoek om vooruitbetaling van vakantie-uren 

Verzoek tot verruiming van de secundaire arbeidsvoorwaarden

Extra uren willen draaien

Stress of concentratieproblemen

Kleine en grote ongelukken (soms door dubbele banen)

Bezoek van deurwaarders bij jouw organisatie

Verzoek om assistentie bij contact met deurwaarders

Verlof opnemen om schulden te regelen

Diefstal en soms zelfs geweld

Gokgedrag

Slaaproblemen

Als jij als werkgever dit soort signalen opmerkt, dan is extra alertheid geboden. En wij adviseren je dan om echt z.s.m. het gesprek aan te gaan. De schade kan namelijk snel oplopen. Dat is wel het laatste wat je wilt!

Het bespreekbaar maken van financiële problemen binnen het bedrijf is niet eenvoudig, maar wel erg belangrijk. Besteed aandacht aan dit onderwerp tijdens een werkoverleg, in het MT-overleg en houd je HR afdeling scherp als het gat om het opvangen van signalen. Hamer op de gevolgen voor de werknemer, zijn collega’s en de onderneming als er niets wordt gedaan.

Voorkomen is beter dan genezen! Geef bijvoorbeeld de mogelijkheid om voorlichting te krijgen. Geef eens een boek over geld cadeau. Geef informatie over wat te doen bij schulden een vaste plek op het intranet, het prikbord, etc. 

En: stel een vertrouwenspersoon in. Inven-tariseer of persoonlijke begeleiding bij schulden toegevoegde waarde biedt.

Doet een werknemer wel genoeg om zijn schulden aan te pakken? Kan hij dat eigenlijk wel? Heeft hij de capaciteiten om dat te doen? 

Dat laatste is soms lastig in te schatten. Zelfs mensen met een HBO of WO opleiding maken niet altijd de juiste keuzes.

Hoe dan ook: sta altijd klaar voor je mensen!

Help jij je werknemer met schulden naar een oplossing?

(*) Vergeet je eigen normen en waarden op financieel gebied. Laat het trekken van conclusies vooral over aan je werknemer zelf. Die zal zich waarschijnlijk toch al niet happy voelen met de situatie. Dat is misschien zelfs merkbaar in zijn sociale gedrag. Luister goed en stel vragen. Wat is de vraag achter de vraag?

Help en moedig iemand aan om eerlijk te vertellen in welke situatie hij zit. Dat is echt niet zo gemakkelijk. Schaamte speelt een hele grote rol. Als je zelf eerlijk, open en kwetsbaar bent over jouw blunders en tekortkomingen, dan helpt dat zeker! Het draait om het opbouwen van vertrouwen. En als je werknemer niet wil antwoorden, is dat ook een antwoord.

Je werknemer zit in een bijzondere positie. Dat vraagt om een bijzondere aanpak. Het is een specialisme.