Schulden afbetalen: hoe doe ik dat?

Schulden afbetalen. Schuldenvrij zijn. Het is de wens van heel veel Nederlanders. Maar hoe pak je dat aan? Hoe lang ga je daar over doen? Kan het eigenlijk wel? Wij gaan je op weg helpen. Want afhankelijk van je inkomen, je uitgaven en de hoogte van je schulden kun je een plan op maat maken om je schulden af te lossen. 

* We praten hier niet over problematische schulden: daar is een budgetcoach voor nodig. *

Niet iedereen gaat op dezelfde manier met geld om. Daarom heeft de een wel en de ander geen schulden. En soms zijn er omstandigheden die het voorkomen van schulden bijna onmogelijk maken. Super vervelend natuurlijk. Maar dat mag echt geen reden zijn om het er dan maar bij te laten zitten. Jij moet de baas zijn (of worden) over je schulden. Niet andersom!

Schulden afbetalen: een stappenplan

schulden

Stap 1 Check je inkomsten en uitgaven

Om te weten wat je af kunt lossen moet je eerst weten wat je inkomsten zijn en waar jij je geld aan uitgeeft. Wij hebben daar een heel handig huishoudboekje voor gemaakt. Zo weet je snel wat je overhoudt. Als je maandelijks tekort komt (en eigenlijk ook als dat niet zo is), moet je kijken of er zaken zijn waar je op kunt besparen. 

Zaken waar je snel op kunt besparen zijn je energierekening, je kabel (en internet) abonnement en je verzekeringen. Ons advies is om ieder jaar al je contracten even te bekijken. Scherp blijven op je kosten is een hobby die geld op kan leveren! Je kunt ons ook inschakelen om je hierbij te helpen.

Stap 2 Maak een overzicht van je schulden

De meeste mensen hebben niet een, maar meerdere rekeningen waar ze rood op staan. Of meerdere kredieten. Of afbetalingsregelingen. Zet ze eens op een rijtje. En let vooral eens op de rente die jij moet betalen (want voor niets gaat de zon op). 

Om grip te krijgen op je schulden moet je er voor proberen te zorgen dat jij de duurste schulden als eerste aflost. Logisch toch! Soms kun je zelfs je ene schuld aflossen met een goedkopere andere schuld. De verschillen kunnen echt enorm zijn! Rentepercentages lopen uiteen van 4% tot wel 18%! En vaak hebben mensen dat niet eens door.

 Kijk ook goed welke schuld met voorrang moet worden afgelost. Want om je huis uitgezet te worden is ook niet echt fijn.

Tip: Kun je een rekening niet betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met dat bedrijf of die instantie. Zij weten liever vooraf dat het even niet lukt, dan dat ze het achteraf (soms na lange tijd) moeten horen. Soms kunnen ze je zelfs op weg helpen! Al was het maar door geen incassokosten te rekenen.

Stap 3 Hoe snel ga jij  je schulden afbetalen?

Wat heb je liever: dat je rente ontvangt (al is het soms weinig) of dat je rente betaalt (wat altijd veel meer is)? Natuurlijk wil je liever rente ontvangen. Het mooie van het aflossen van schulden is, dat je zo gewend raakt aan het niet uit kunnen geven van het geld dat daarvoor nodig is, dat je straks ook makkelijker gaat sparen (of beleggen)!

Zeker als je schulden hebt waar je veel rente voor moet betalen is het goed om voor een bepaalde periode echt even alles op alles te zetten om die zo snel mogelijk om zeep te helpen. Liever even een paar maanden geen restaurantjes, biertjes, wijn of koffie op het terras (stoppen met roken?) en wat meer met de fiets ipv met de auto. En misschien wat extra geld proberen te verdienen.

Als je de ene schuld hebt afgelost kun je werken aan het aflossen van de andere. Zo simpel werkt het. Eerst de duurste lening en uiteindelijk los je de goedkoopste lening af.

schulden afbetalen

Stap 4 Doen!

Dit is de stap waarin het allemaal gaat gebeuren! Je gaat wat zuiniger aan doen. Je focus ligt op het verlagen van de gemiddelde rente die je moet betalen. En op het afbetalen van die vervelende schulden! 

Door actief hiermee aan de gang te gaan wordt je iedere maand een stukje minder arm en train jij jezelf om (als je klaar bent met aflossen) voor de toekomst schulden te voorkomen. Dat is pas Rijkdom! Schuldenvrij leven!

Heel veel succes!

 PS: als je vragen hebt, mail dan naar John@BudgetBreak.nl