Online vindbaarheid: hoe je Google kunt laten werken voor jouw bedrijf!
De Nederlandse consument zoekt vooral online naar bedrijven en producten. Daarom is het belangrijk dat de online vindbaarheid van jouw bedrijf in orde is. Hoe zorg je daarvoor? Er zijn volgens experts acht factoren, die ruwweg samen te vatten zijn in drie blokken: Bedrijfsprofielen, Reputatie en SEO.

Hoe ziet Google jouw bedrijf?
Het belang van een goed bedrijfsprofiel
Google en andere zoekmachines zijn succesvol omdat gebruikers er volledig op vertrouwen dat de resultaten die ze krijgen op hun zoekopdracht ook daadwerkelijk kloppen. Het is heel simpel: als je zoekt naar een fysiotherapeut in Leiden, dan wil je fysiotherapeuten in Leiden terugzien in de resultaten.
Deze zoekresultaten worden opgebouwd door het algoritme van Google. Een essentieel element in dit algoritme heeft te maken met vertrouwen. Vertrouwen dat het getoonde resultaat een juist antwoord is op de zoekopdracht van de gebruiker. En dat is waar jouw bedrijfsprofiel om de hoek komt kijken.
De belangrijkste informatie in een bedrijfsprofiel is naam, adres, telefoon en het adres van jouw website. De combinatie van deze basisgegevens zijn voor Google jouw digitale vingerafdruk. Hoe vaker Google deze vingerafdruk ziet, op meerdere plekken op het internet, des te groter de kans dat je in de zoekresultaten verschijnt.
Google heeft eind 2016 aangegeven dat Google Mijn Bedrijf een belangrijke rol speelt in je bedrijfsprofiel. Wie goed gevonden wil worden, moet daarin dus goed beschreven staan.
Dit is het centrale platform om bedrijfsgegevens te beheren op Google+, Google Maps, Google Search, maar ook bijvoorbeeld Waze – de navigatieapp van Google. Zorg daarom dat je hier de vingerafdruk van je bedrijf achterlaat en controle neemt over jouw bedrijfsgegevens.

Vergroot de kans dat je bedrijf goed gevonden wordt
Wil je de online vindbaarheid van jouw bedrijf echt goed aanpakken, dan ga je aan de slag met het verrijken van je bedrijfsprofiel door extra informatie zoals openingstijden, foto’s of een bedrijfsomschrijving toe te voegen. Rijke bedrijfsprofielen worden gemiddeld 45%-61% meer bekeken dan profielen met alleen basisgegevens.

Ken jij de online reputatie van je bedrijf?
Ben jij je bewust van wat anderen over jouw bedrijf kunnen vinden? Omdat je wilt dat jouw bedrijf online op een positieve manier gevonden wordt, is online-reputatiemanagement absoluut noodzakelijk. Het gedeelte waar je direct invloed op hebt zijn de gegevens die je zelf online zet. Hoe breng jij je reputatie in kaart?
Google op je bedrijfsnaam en wees creatief:
- Maak combinaties met je bedrijfsnaam, locatie en producten of diensten.
- Gebruik filteropties. Google biedt allerlei opties om woorden en zelfs websites uit te sluiten van je zoekopdracht, of die juist toe te voegen.
- Noteer alle bijzonderheden die je tegenkomt. Zoals: kloppen bedrijfsgegevens, adres, telefoonnummer en openingstijden?
- Stel alerts in via Google Alert. Je ontvangt automatisch een bericht als ergens op internet een bericht verschijnt.
Je reputatie op Social media
Er zijn veel tools te vinden die het werk voor je te doen en alles verzamelen wat er op social media over je bedrijf te vinden is. Die zijn echter best prijzig. Eigenlijk is het eenvoudig om zelf informatie over je bedrijf te vinden. De belangrijkste platformen bieden zelf uitgebreide manieren om hun content te doorzoeken:
- Facebook biedt onder meer de mogelijkheid om te filteren op standaardrubrieken. Hoe dat werkt lees je op de helppagina van het platform.
- LinkedIn heeft een vergelijkbare helppagina, plus aanvullende zoekopties zoals deze nuttige Search Operators.
- Twitter heeft een effectief zoekformulier, waarmee je zeer selectief kunt zoeken.
- Links; welke websites, personen of bedrijven verwijzen er naar jouw bedrijf?
- Positieve en negatieve berichten over jouw bedrijf.

SEO - Search Engine Optimization
Met SEO optimaliseer je je website om bij de juiste zoekwoorden bovenaan in de zoekresultaten te komen. SEO bestaat grofweg uit 4 stappen:
- zoekwoord analyse
- techniek optimaliseren
- content creëren en optimaliseren
- Linkbuilding
1. Zoekwoord analyse
In deze eerste stap bepaal je de zoekopdrachten die relevant zijn voor je website. Een zoekopdracht is relevant als deze vaak door je doelgroep wordt ingetikt. Met zoekwoordplanner van Google kom je er heel eenvoudig achter welke zoektermen voor jouw bedrijf relevant zijn.
2. Techniek optimaliseren
Nu je de juiste zoekwoorden hebt verzameld, kijk je naar de technische kant. Zorg ervoor dat je een webbouwer inschakelt die weet aan welke technische richtlijnen een goede website moet voldoen. Belangrijke punten van aandacht zijn onder meer de laadtijd en mobielvriendelijkheid van de website. Daar kijkt Google ook naar. Ga nog een stapje verder en controleer of de HTML van de webpagina’s voldoet aan de laatste technische eisen.
3. Content creëren en optimaliseren
De beste SEO is goede content. Content met toegevoegde waarde: Wat vindt je doelgroep interessant? Schrijf blogs, plaats video’s. Je teksten moeten natuurlijk ook antwoord geven op de zoekvraag en uniek zijn. Spits je teksten toe op de juiste zoekwoorden en gebruik synoniemen. Verwerk deze in de titel, tussenkopjes en inhoud van de alinea’s. Zo kan Google ‘lezen’ waarover jouw website gaat en bij een relevante zoekopdracht jouw website tonen.
4. Linkbuilding
Wanneer andere websites linken naar je website, heeft dit een positief effect op je positie in zoekresultaten. Google neemt deze vermeldingen namelijk mee in de beoordeling over hoe relevant je website is voor een bepaalde zoekopdracht. Deze vermeldingen zijn als het ware een soort aanbevelingen. En hoe meer van deze aanbevelingen, hoe groter je relevantie volgens Google. Zoekmachines kijken echter niet alleen naar de hoeveelheid aanbevelingen, maar ook naar de context ervan. Wat is het onderwerp van de webpagina die naar je linkt en hoe luidt de tekst die in die betreffende link wordt gebruikt? Zijn die relevant voor je bedrijf?
Online vindbaarheid is een continu proces
Wie denkt dat online vindbaarheid iets is waar je maar een keer mee bezig hoeft te zijn heeft het erg mis. Het is jouw opdracht als ondernemer om continu aanwezig te zijn en je (potentiële) klanten relevante informatie te geven. Het liefst op een manier die helemaal bij jou past en die aantrekkelijk is voor je klanten. Zo werk je aan een voorspoedige lange termijn!