Weet je nog dat je een brief hebt gekregen van je zorgverzekering met hun aanbod voor de premie voor 2019? Heb je er echt naar gekeken? Of was je dat ‘later’ van plan? De inhoud was op zich niet spectaculair. Gemiddeld gezien gaat de premie omhoog. En het positieve is dat er wel genoeg te besparen valt!

Toch doet maar een klein gedeelte van de Nederlanders dit en zit een groot deel nog steeds bij dezelfde verzekeraar als 10 jaar (!) geleden. Slechts 6,4 procent van de verzekerden (1,1 miljoen) is de vorige keer overgestapt naar een andere aanbieder!

En dan te bedenken dat drie op de vier Nederlanders kunnen besparen door over te stappen op een andere zorgverzekering met vrijwel dezelfde voorwaarden. Maar dan wel met een lagere prijs! Gemiddeld kan er 100 euro per jaar worden bespaard op de basisverzekering.

“De premies tussen de verzekeraars verschillen eigenlijk ieder jaar nogal flink. Dus daar kun je op besparen”, vertelt Marco Varkevisser, bijzonder hoogleraar Marktordening in de gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

“Ik denk dat tussen de goedkoopste en de duurste polis – inclusief een aanvullende verzekering – toch gauw 100 euro per maand verschil zit”, schat hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot van de Universiteit Maastricht.

Waarom kiezen dan niet meer Nederlanders voor een nieuwe zorgverzekering? Te veel gedoe of denken dat een collectieve zorgverzekering altijd goedkoper is, zijn twee belangrijke redenen. Gelukkig zijn er manieren om er zeker van te zijn dat je dezelfde zorg krijgt die je nu al hebt, maar toch veel kunt besparen op de premie. En dat vinden niet alleen wij bij BudgetBreak! Dat stellen ook de toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van eigen onderzoek.

In Nederland zijn er 25 zorgverzekeraars actief die allemaal verschillende verzekeringen aanbieden. Het kost tijd en moeite om al het aanbod te vergelijken, maar de toezichthouders roepen consumenten op om dat toch te doen.

“Met overstappen zorgen ze voor dynamiek op de markt voor zorgverzekeringen en houden ze de zorgverzekeraars scherp”, zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt.

Opzeggen

Consumenten die volgend jaar een andere zorgverzekering willen nemen, moeten hun huidige verzekering voor 31 december opzeggen. Ze hebben vervolgens tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te regelen.

Het vergelijken van tientallen zorgverzekeringen is lastig, zeggen de toezichthouders. En leuk is het al helemaal niet. Maar: het is niet enorm moeilijk om een goede vergelijking te maken. Verzekeraars hebben veel verschillende merken met soms minieme verschillen. Onderzoekers vonden één verzekeraar die verschillende zorgverzekeringen aanbiedt die qua dekking nauwelijks verschillen maar waar in prijs wel grote verschillen zaten.

Hoe doe je dat dan, dat overstappen?

De eerste vraag die je jezelf moet afvragen is: waarvoor wil ik mijzelf verzekeren in 2018? Vandaar dat je als eerste in de zorgvergelijker je voorkeuren verfijnt. Dit begint met het invullen van de geboortedatum en de huidige verzekeraar. Dit laatste is handig om in te vullen, aangezien je dan direct kunt zien of je wel kunt besparen.

Wanneer dit is gedaan, ga je de hoogte van het eigen risico bepalen. 385 euro is het minimale en betaal je wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering, zoals ziekenhuiszorg en medicijnen. Wanneer je dit verhoogt zie je de premies in het resultaat direct lager worden. Een hoger eigen risico zorgt voor een lagere zorgpremie. Dit kan tot wel 25 euro per maand schelen. Echter moet dit een weloverwogen keuze blijven van jezelf.

Vervolgens kunnen eventuele aanvullende dekkingen worden toegevoegd aan de vergelijking. Denk hierbij aan tandartskosten, fysiotherapie, buitenlandzorg, maar ook meer specifieke vergoedingen als: alternatieve geneeswijzen, brillen/lenzen, kraamzorg of laserontharing. Wanneer de dekking van je keuze wordt geselecteerd, dan wordt de premie direct opnieuw berekend.

Tot slot kun je optioneel het ziekenhuis of ziekenhuizen van jouw keuze selecteren. In dat geval wordt in het vergelijkingsresultaat alleen de zorgpolissen getoond waarmee je ook een volledige vergoeding ontvangt bij een nota van dat specifieke ziekenhuis.

 

Bespaartips

Verhoog je eigen risico

“Het meest kun je besparen door een hoog vrijwillig eigen risico te nemen. 500 euro extra eigen risico betekent ongeveer 250 euro minder premie per jaar betalen”, weet Groot. “Als je minder dan 385 euro aan zorgkosten maakt, dan loont het de moeite om een maximaal eigen risico te nemen.”

Overigens hoef je het voor een bezoek aan de huisarts niet te laten: dit valt niet onder het eigen risico en wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Maar dit geldt dan weer niet voor aanvullend onderzoek of medicijnen.

“Maar voel je vooral niet verplicht om te kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico”, benadrukt hij. “Als de afweging lastig te maken is, als je rekening houdt met een verslechtering van je gezondheid en het niet goed voelt om het financiële risico te lopen dat je 500 euro uit eigen zak moet betalen, blijf dan gewoon op het wettelijk eigen risico zitten.”

Volgens kennisinstituut Vektis heeft 12 procent van de verzekerden dit jaar een vrijwillig eigen risico. Van hen heeft bijna drie kwart het maximum van 500 euro gekozen.Uit de meest recente gegevens uit 2015 blijkt dat maar liefst 84 procent van de verzekerden met een maximaal eigen risico het verplichte deel van toen nog 375 euro niet heeft opgemaakt. Slechts 8 procent heeft het totaalbedrag van 875 euro moeten betalen.

 

Neem geen aanvullende verzekering als het niet nodig is

Groot en Varkevisser adviseren consumenten goed na te gaan wat ze in de afgelopen jaren hebben betaald voor hun aanvullende verzekering en welke vergoedingen ze daadwerkelijk hebben gekregen.

“Als je één of twee keer per jaar voor controle bij de tandarts komt en je eigenlijk helemaal geen indicatie hebt dat je grote problemen hebt met je gebit, dan is het de vraag of je dat consult niet gewoon lekker uit eigen zak kunt betalen”, aldus Varkevisser.

“Nog altijd tegen de 90 procent van de mensen heeft een aanvullende verzekering. Ik denk dat het voor heel veel van die mensen – misschien wel voor 80 procent – eigenlijk weggegooid geld is”, vult Groot aan.

“Je ziet ook dat aanvullende verzekeringen vaak beperkingen hebben in wat ze vergoeden en hoeveel ze vergoeden. Soms moet je toch bijbetalen, ook al heb je een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandartskosten.”

Ben ik collectief verzekerd, of individueel?

Veel bedrijven bieden hun werknemers een collectieve zorgverzekering aan. De meerderheid van de Nederlanders profiteert daarvan: ruim 67 procent zit in een collectieve verzekering. Daarmee krijgen ze meestal 10 procent korting op de normale tarieven plus extra voordeeltjes bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen. Zit je in zo’n collectief dan zul je niet makkelijk een kwalitatief betere verzekering voor dezelfde prijs vinden. 

Zit je niet in een collectief? Dan kun je wel proberen of je je ergens kunt aansluiten. Vakbonden, ouderenbonden, patiëntenverenigingen etc. hebben ook collectieve verzekeringen. Als je lid bent van zo’n club kan het zich lonen om je daarbij aan te sluiten.

Zit je niet in een collectief, maar je partner wel? Zoek dan eens uit of je je bij hem/haar mag meeverzekeren. Heel veel collectieven laten partners toe in de verzekering en dat scheelt je toch aanzienlijk op de maandelijkse kosten.

Waarom per jaar betalen?

Het is ten eerste interessant om de premie per jaar te betalen, omdat de korting die je krijgt van de verzekeraar op de totale premie hoger ligt dan de spaarrente die je anders zou ontvangen van je bank. De korting bedraagt zo’n een tot drie procent. Beter dan de rente op je spaarrekening!

Voor mensen met een vermogen van meer dan 25.000 euro (of 50.000 bij fiscale partners) is er nog een belangrijk voordeel voor het in één keer betalen van de premie. Omdat het bedrag van de rekening is afgeschreven hoeft er namelijk minder vermogensbelasting betaald te worden. Dit komt neer op een besparing van ongeveer 16 euro per jaar voor een doorsnee basisverzekering.

Neem een natura- of budgetpolis

Kiezen voor een budgetpolis of naturapolis is nog een manier om op de premie te besparen. Verzekerden met deze polissen krijgen alleen een volledige vergoeding als zij naar zorgverleners gaan waarmee hun verzekeraar een contract heeft afgesloten. Verzekerden met een restitutiepolis krijgen een standaard vergoeding, ongeacht welke zorgverlener zij kiezen.

“Ik denk dat mensen in het overgrote deel van de gevallen met een naturapolis eigenlijk heel goed uit zijn”, zegt Groot. Bovendien moet je er als verzekerde rekening mee houden dat je met een restitutiepolis 100 procent van de gebruikelijke prijs vergoed krijgt. “Dat kan nog weleens afwijken van de feitelijke prijs. En dan moet je alsnog bijbetalen.”

Tot slot: Je mag kiezen, maar het hóéft niet

Verzekerden hebben dus heel wat te kiezen, maar kunnen hierdoor ook het spoor bijster raken. “Raak vooral niet gestrest door het feit dat je mag kiezen”, besluit Varkevisser. “Als je tevreden over je huidige verzekeraar bent, voel je dan niet gedwongen om allemaal dingen te vergelijken.”

Het is eerder een goede gelegenheid om je dekking en je verzekeraar eens kritisch tegen het licht te houden. “Wanneer je negatieve ervaringen hebt gehad, dan heb je nu de kans om naar een andere verzekeraar over te stappen.”

Vergelijk snel en eenvoudig op BudgetBreak!