Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Financieel management voor de ZZP’er

Het gaat goed met de Nederlandse economie. De banen liggen weer voor het oprapen en de opdrachten die te vergeven zijn voor zzp’ers, dienen zich weer massaal aan. Goed nieuws voor al die kleine ondernemers die de afgelopen jaren hebben moeten ploeteren om het hoofd boven water te houden.

Als ZZP’er krijg je te maken met wisselende inkomsten. Dat weet je zelfs als je net begonnen bent. Het is dan ook belangrijk om een buffer te hebben voor de periodes waarin je minder of zelfs geen opdrachten hebt. Een reserve moet je bouwen in de periode dat er voldoende opdrachten zijn. Nu dus! Hierdoor kun je ook in een periode waarin je geen of minder opdrachten hebt genieten, zonder daarbij direct heel veel stress te hebben.

Ook is het belangrijk maandelijks een salaris uit de onderneming te halen, dat gebaseerd is op het gemiddelde van de maandelijkse inkomsten en niet op een maand waarin je maximaal uren hebt besteed. Jezelf rijk rekenen kan altijd, maar verstandig is het nooit.

Uiteraard ben jij veel met je inkomen (lees: het binnen halen van opdrachten) bezig. Ook andere zaken die bij ‘inkomsten’ horen verdienen je aandacht, zoals verzekeringen voor bijvoorbeeld aansprakelijkheid of arbeidsongeschiktheid. Dit laatste kun je (als het langere tijd goed gaat) ook zelf regelen. En wat dacht je van je pensioen?

Neem al deze componenten mee in een meerjarenbudget. Juist als het goed gaat, heb je de ruimte om dat zorgvuldig voor jezelf op te zetten. Overtollige cash kun je ook inzetten om je kosten structureel te verlagen. Dure leningen en hypotheken zijn een molensteen om je nek in tijden van recessie. Je weet hoe banken kunnen zijn.

Een andere handige tip in deze goede tijd is om doelen voor jezelf te stellen. Kijk eens een paar jaar vooruit en kijk welke kant je op wilt met je bedrijf. Hierdoor ben je scherper en door meetmomenten in te bouwen en doelen waar je op kunt toetsten op te stellen kun je checken of je op de goede weg bent.

armoedebestrijding

Wil je meer Grip op je Geld?

Wat verdien je? Wat geef je uit?

Dit zijn twee belangrijke vragen. Het antwoord op deze vragen weet je misschien niet eens. Doodzonde! Zo krijgt geld grip op jou. Dat is echt niet de bedoeling.

Schrijf je in om erachter te komen wat je moet doen omde controle en je toekomst terug te krijgen!

Grip op je geld begint hier!

Lees ook dit:

Wil je meer lezen?

zorgverzekering

Jouw zorgverzekering? Ons een zorg!

Ongeveer 75% van de Nederlanders kan besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering. En dat met dezelfde voorwaarden! Gemiddeld ligt er 100 euro

huren

Huurders de pineut

Het kopen van een huis is een van de grootste financiële beslissingen die je doet in het leven. En wie dat een paar jaar geleden