Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Energierekening gaat in 2020 toch weer fors omhoog!

De gemiddelde energierekening stijgt na 2019 gewoon door. Premier Rutte heeft aangekondigd dat de belastingverhoging weer (deels?) teruggedraaid gaat worden, maar wanneer en met hoeveel is maar de vraag.

Van grotere invloed echter (zo verwachten wij) zal zijn dat de ‘kale’ prijs van stroom en gas het komende jaar zal gewoon verder door zal stijgen. En wij vermoeden dat huishoudens hierdoor vanaf volgend jaar ongeveer toch weer 70 euro meer kwijt zullen zijn aan energie. Je energierekening wordt dus nog steeds niet leuk om naar te kijken.

De belastingverlaging van Rutte zal je waarschijnlijk niet meer dan 24 euro opleveren (gerekend voor een gemiddeld huishouden dat 1500 m3 gas en 3500 kWh stroom verbruikt). De grote vraag zal zijn hoeveel de tegemoetkoming aangepast zal worden.

Veel blijft onduidelijk

Ook is nog steeds volstrekt onduidelijk hoe de nieuwe regering huiseigenaren gaat ondersteunen om energie te besparen. Huishoudens krijgen vanaf 2018 al wel maandelijks een overzicht van hun energieverbruik. En dat nieuw verkregen inzicht (met tips om te besparen) moet ertoe leiden dat mensen zuiniger omgaan met stroom en gas. Maar meer dan dat blijft vooralsnog uit. En dat vinden wij erg magertjes.

De goedkoopste energie is de energie die je niet hoeft te gebruiken.

Het gaat bij deze overzichten overigens alleen om huizen waarbij een slimme meter is geïnstalleerd. Een groep van 750.000 huishoudens krijgt daarnaast een app waarmee ze vrijwel continu hun energieverbruik kunnen volgen. Ook dat moet leiden tot besparingen. Als dat niet helpt, dan komen er dwingende maatregelen. Er komt dan een plicht voor elektriciteitsbedrijven om ervoor te zorgen dat die besparingen er komen.

Hulp bij geld besparen
De energietransitie houdt ons nog wel even bezig

Heb je zonnepanelen?

Het vervangen van de regeling rond zonnepanelen is ook nog niet geregeld. Wel blijft het tarief waartegen stroom terug geleverd kan worden aan het net tot 2023 het zelfde. Dat is in de zogenaamde ‘salderingsregeling’ geregeld.

Op je energierekening staat hoeveel energie je geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die je hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.

Onderzoek of je energierekening goedkoper kan!

Wil je weten of je geld kunt besparen op je energierekening? Doe dan de test door je gegevens te gebruiken om een onafhankelijke berekening te maken. Wij vinden het erg belangrijk dat je dat ieder jaar een keertje doet. Zo hou jij je kosten onder controle. Kijk daarvoor op deze pagina:

armoedebestrijding

Wil je meer Grip op je Geld?

Wat verdien je? Wat geef je uit?

Dit zijn twee belangrijke vragen. Het antwoord op deze vragen weet je misschien niet eens. Doodzonde! Zo krijgt geld grip op jou. Dat is echt niet de bedoeling.

Schrijf je in om erachter te komen wat je moet doen omde controle en je toekomst terug te krijgen!

Grip op je geld begint hier!

Lees ook dit:

Wil je meer lezen?

zorgverzekering

Jouw zorgverzekering? Ons een zorg!

Ongeveer 75% van de Nederlanders kan besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering. En dat met dezelfde voorwaarden! Gemiddeld ligt er 100 euro

zzp pensioen

ZZP’er gaat niet met Pensioen

ZZP’er vindt Pensioen te duur Pensioen? Daar moet je zelf iets aan doen! Zeker nu zelfstandigen weer optimistischer zijn over hun financiële situatie. Ze krijgen

huren

Huurders de pineut

Het kopen van een huis is een van de grootste financiële beslissingen die je doet in het leven. En wie dat een paar jaar geleden